Regulacija telesne težine

Jedan od glavnih problema javnog zdravlja u današnje vreme je gojaznost. Gojaznost je sama po sebi bolest, ali ona povećava i rizik za razvoj drugih obolenja kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak, arterioskleroza, srčani i moždani udar i karcinomi.

dijetaMnogo je lakše skinuti kilograme, nego postignutu kilažu održati. Zbog toga klasični mentalitet „držanja dijete“ ne funkcioniše. Istina, dijeta će nam omogućiti da skinemo kilograme, ali šta posle toga? Ako se vratimo starom načinu ishrane, sve izgubljene kilograme ćemo povratiti, i verovatno dobiti i neki dodatni.

Zbog toga je regulacija telesne mase trajan proces, jer jedino trajnim primenjivanjem principa pravilne ishrane možemo trajno pobediti gojaznost, i uz to popraviti svoje opšte zdravstveno stanje.

Redukciona dijeta je samo prva faza u borbi protiv gojaznosti. Nakon toga sledi mnogo važniji korak: uspostavljanje pravilne, izbalansirane, normokalorijske ishrane, koja se uklapa u naš životni stil, koja se može sprovoditi trajno. Takva ishrana omogućava trajno održavanje idealne telesne mase.

U idealnom slučaju, dijetetski tretman gojaznosti se sastoji od ovih faza:

  1. Utvrđivanje trenutnog stanja uhranjenosti i kritičko sagledavanje naših dosadašnjih prehrambenih navika. Lekarska kontrola krvne slike, pritiska, triglicerida i šećera u krvi, te nakon toga pregled kod nutricioniste.
  2. Izrada izbalansirane redukcione dijete, koja će dovesti do gubitka kilograma, a koja je nutritivno kompletna, te ne izaziva manjak ni jednog od esencijalnih nutrijenata.
  3. Primena redukcione dijete uz redovno praćenje procesa mršavljenja i konsultacije sa nutricionistom i lekarom dok se ne postigne ciljna telesna težina.
  4. Izrada novog plana ishrane (normokalorijskog), za održavanje postignute telesne mase uz povremene kontrole i korekcije kod nutricioniste i uz praćenje kretanja telesne mase.

Četvrta faza je trajna, a konačni cilj je da se ispravne prehrambene navike s vremenom ukorene i postanu deo nas, te da više i ne moramo o njima razmišljati. Međutim, čak i tada je potrebno meriti telesnu masu barem jednom sedmično, i naravno uvek, ako se ponovo javi povećanje telesne mase, poželjno je obratiti se nutricionisti radi eventualnih korekcija ishrane.

Postavi komentar