Ishrana zdravih

U nauci o ishrani pod ishranom zdravih podrazumeva se primena određenih prehrambenih režima za određene grupe zdravog stanovništva. Tu spada ishrana dojenčadi, ishrana male dece, ishrana dece školskog uzrasta, ishrana omladine, ishrana sportista, ishrana radnika, ishrana trudnica, ishrana dojilja, ishrana ljudi starije životne dobi itd.

Svi ti režimi ishrane zasnivaju se na opštim principima pravilne ishrane, ali uz poseban fokus na specifične potrebe pojedinih grupa stanovništva.

Osim individualnih režima ishrane, često je potrebno sastaviti plan ishrane i dati nutritivne preporuke za ishranu određenih kolektiva: npr. veoma je važna ishrana dece u vrtićima, đačkim domovima, ishrana u studentskoj menzi, narodnoj kuhinji, u preduzećima, vojsci, bolnicama, domovima zdravlja i sl.

Za zdrave ljude bez gojaznosti, kao i bez nekih specifičnih potreba i zdravstvenih problema, obično nije potrebno sastavljanje dijete, ali se uvek preporučuje savetovanje sa nutricionistom u cilju unapređenja prehrambenih navika i primene pravilne ishrane. U tu svrhu nutricionista može da sastavi higijensko-dijetetski režim, koji predstavlja okvirne smernice pravilne ishrane za određenu osobu u skladu sa njenim načinom života.

Postavi komentar